November 2021

Eslövia 2021 Postiljonen Master Grand Prix tilldelades Richard Bodin

Eslövia 2021 avslutades med prisutdelning och middag på Elite Hotel Ideon i Lund. Det förnämsta priset, Eslövia 2021 Postiljonen Master Grand Prix, delades ut till Richard Bodin för hans exponat "Sweden’s Great Power Era Wars & Swedes in Active Service Abroad 1543-1905".

Prisskulpturen donerades av Postiljonen
och överräcktes av Claes Arnrup.


Oktober 2021

Benny Winther
"Danmarksmester" på ELBO '21

Benny Winther blev utnämnd till "Danmarksmester" när hans samling “The classic stamps of Denmark 1851-1863” fick 95 poäng på den nationella utställningen Elbo '21.

Prisskulpturen donerades av Postiljonen och överräcktes till Benny Winther av Postiljonens VD Lars-Olow Carlsson.


December 2018

Peter Wittsten vann Grand Prix
d´Honneur på THAILAND 2018

Peter Wittsten vann Mästarklassen för hans samling "1855–1872 – de fem första frimärksutgåvorna".

Stort grattis till vår uppskattade vän önskar Postiljonen!

Juni 2018

SilverPostiljonen!

Postiljonens vandringspris "SilverPostiljonen" tilldelades Hallvard Slettebø på NORDIA 2018 i Garðabær, Island.

Stort grattis till Hallvard Slettebø från Postiljonen!

Maj 2017

Postiljonen huvudsponsor av tre stora arrangemang!

Postiljonen AB som fyller 50 år 2018 firar sitt jubileumsår bl.a. med att sponsra den nationella frimärksutställningen MALMEX 2018. Utställningen ingår i ett större sponsorpaket där företaget är huvudsponsor av tre stora arrangemang som hålls i hemstaden Malmö de kommande åren.

Dessa arrangemang är Sveriges Filatelist-Förbunds Kongress 2018, den 6 - 8 april, där det numera även ingår SFF-dagar med handlarmontrar, föredrag m.m. Under hösten samma år hålls 31 augusti -2 september den nationella utställningen MALMEX 2018. Två år senare, 4-6 september 2020 är det sedan dags för Sverige och Malmö att vara värdar för NORDIA 2020. Arrangör är Malmö Filatelistförening i samverkan med ett antal skånska frimärksklubbar som återupplivar namnet MALMEX, ett internationellt väletablerat namn för frimärksmässor i Postiljonens regi på 1970- och 1980-talen.

Utställningarna kommer att arrangeras på Malmö Mässan och Kongress/SFF-dagarna på Quality Hotel View. Båda i den nya stadsdelen Hyllie, granne med Malmö Arena, Emporia Shoppingcenter och inte minst Hyllie Station. Med tåget så tar det 25 minuter till Köpenhamn city, 12 minuter till Copenhagen Airport och endast 3 minuter till Malmö city.

Postiljonen är mycket stolta och glada att kunna sponsra och delta i arrangeradet av dessa tre stora och för filatelin viktiga arrangemang. Som sponsorpartners av de två frimärksutställningarna har företaget engagerat den internationella auktionsfirman SPINK, som man redan har samarbete med på den nordiska marknaden, samt en annan samarbetspartner den välkända och välanvända auktionsportalen Philasearch. Postiljonen och utställningsledningen, med Lars Nordberg som ordförande, ser fram emot ett givande samarbete med båda dessa världsomspännande organisationer.


April 2016

Den 26:e vinnaren av SilverPostiljonen blev Erkki Toivakka!

Erkki Toivakka, ”Nordisk Mästare” flankerad av Claes Arnrup och Lars-Olow Carlsson från Postiljonen. Längst till vänster syns Chris King, juryns ordförande.


Årets nordiska frimärkshändelse, NORDIA 2016, gick i helgen av stapeln i Jyväskylä i Finland och Postiljonens vandringspris, SilverPostiljonen, delades för första gången ut i Mästarklass på nordisk nivå. Mottagaren av detta prestigefyllda pris och även den 26:e vinnaren i ordningen blev Erkki Toivakka med sin samling ”Finland 1856 – 1875?. Samlingen beskriver Finlands förstautgåvor från 1856, 1860 och 1866 på bl.a. inrikes och utrikes brev. Priset, som är ett vandringspris, består av en ridande postiljon i 3 kilo gediget silver tillverkad av silversmeden Kjäll Arne Sahlin. Vandringspriset åtföljs också av ett diplom samt en medalj av artonde storleken i silver som förblir vinnarens. Erkki Toivakka kommer att få behålla SilverPostiljonen i sin ägo tills den 29 oktober 2017 då vandringspriset på nytt delas ut i Mästarklass på NORDIA 2017 i Vejle, Danmark. Nästa tillfälle blir sedan NORDIA 2018 på Island. Vi får då se vem som blir nya ”Nordiska Mästare”.


Mars 2016

Exceptionella priser på isländska brev!

Inte oväntat blev Postiljonens specialauktion med Indriði Pálssons klassiska Islandssamling en stor succé. Flera rekordpriser noterades och dyrast blev ett brev med 16 skilling sålt för 130 000 Euro. Budgivningen blev intensiv i salen i Malmö när flera telefonbudgivare gav sig in i leken om de åtråvärda objekten. Ett unikt brev med 16 skilling skickat till Danmark 1874, det enda kända brev med denna valör i perforeringen 14 x 13 ½, såldes för 130 000 Euro. Ett inrikes brev med 4 skilling stämplat i Hjardarholt och sänt till Reykjavik 1873, det enda kända skilling brevet med denna stämpel, såldes för 90 000 Euro. Även ett vackert förstadagsstämplat postkort i valören 5 aur och tilläggsfrankerat med 5 aur blå steg högt i pris. Utropspriset var 10 000 Euro men klubbslaget blev 35 000 Euro. Endast ett av de 207 objekten blev osålt och den totala omsättningen på denna specialauktion blev ca 6 miljoner kronor. Den ordinarie auktionen bjöd också på flera höga slutresultat. Grönland gick väldigt bra och ett adresskort med 20 och 70 öre Schultz tillsammans med 1 kr såldes för 5 200 Euro. Auktionen innehöll även ett fint avsnitt med Danska Västindien vilket inkluderade ett postfriskt 16-block av 14 cents som såldes för 15 000 Euro och ett mycket vackert marginalexemplar av lösenmärke 10 cents gick för 1 650 Euro. Den finska avdelningen gav en försmak på vad som komma skall i fråga om fina objekt. Ett unikt brev med 10 dubbelt porto till Sverige med 32 penni såldes för 25 000 Euro. Till hösten utlovas en specialauktion Finland med bl.a. exceptionella helsaker. Även från Sverige fanns flera godbitar. Ett urklipp från ett brev sänt till England 1858 med ett 3-strip av 24 Sk. Bco såldes för 10 000 Euro. Budgivning blev det på ett unikt färgprov av 40 öre Gustav V. Utropspriset var 500 Euro men slutpriset blev 2 800 Euro. På auktionen fanns även ett stort sterbhus med kollektioner från Hela Världen. Vid slutet av andra världskriget gömde man undan hela partiet och det var först nu efter så många år det erbjöds till försäljning. Några klubbslag värda att nämna är Storbritannien 7 000 Euro (utrop 1 500), Italien 4 800 Euro (utrop 250) samt Sovjetunionen 13 500 Euro (utrop 1 000). Till nämnda auktionspriser tillkommer köparprovision. På auktionen omsattes frimärken för sammanlagt ca 14 miljoner kronor.


Januari 2016

Spektakulärt Finskt Vapentypsbrev på auktion

absolut enastående brev från Finland till Sverige erbjuds till försäljning på Postiljonens vårauktion i Malmö 18-19 mars. Det är ett 10-dubbelt porto till Sverige som betalats med ett vertikalt 10-strip av 32 penni Vapentyp från ett dubbel-ark och därför med ett vitt mellansteg ”gutter” i mitten!
Brevet sändes med båt från Åbo i Finland till Westerås i Sverige och anledningen till den höga frankeringen var innehållet av aktier i Åminne Zink Aktiebolag för 10.000 mark.
Det är det mest spektakulära brevet frankerat med 1875 års utgåva och det är närmast otänkbart att ett sådant objekt ens kan existera. Särskilt som dubbel-arken (två med 5 x 10 frimärken vardera) vanligtvis delades på ett mycket tidigt stadium. Dessutom är det i en utomordentlig kvalitet och med ett underbart utseende. Brevet har befunnit sig i samma samling i minst 40 år och troligen mycket längre. Det är unikt som ett 10-strip såväl som för brevets portosats och efter vår vetskap är detta första gången någonsin som det bjuds ut på auktion.
Vårauktionen hos Postiljonen inkluderar också första delen av den berömda Indriði Pálssons Stor Guld-belönade samling klassiskt Island med två av de mest attraktiva av de existerande skillingbreven såväl som många fler sällsynta och vackra objekt från ”Sagoön”. Auktionen kommer att presenteras i en egen katalog.
Bland andra höjdpunkter finns en utomordentlig avdelning Danska Västindien inkluderande unika objekt och uppstyckning av en stor samling isolerade ramar och andra varianter. Tyskland representeras speciellt av ett utbud postfriska tidiga utgåvor Tyska Riket i enstaka frimärken, serier och miniatyrark.
Som alltid bjuds det ut ett stort antal betydelsefulla och välfyllda samlingar från olika länder i världen och den här gången ett mycket stort utbud av dubblettposter från alla världens hörn härstammande från gamla dödsbon, några från mer än 50 år tillbaka i tiden.


December 2015

Indriði Pálssons
Stor Guld-belönade samling klassikt Island

Postiljonen har fått förtroendet att sälja
Indriði Pálssons fantastiska samling
”Klassiskt Island fram till 1902”

Denna världsberömda samling ansågs fram till 2001, då den tilldelades Stort Guld på HAFNIA 2001, vara den absolut viktigaste och mest kompletta samlingen klassiskt Island. Indriði Pálsson är också den första och hittills enda samlare från Island som nått den högsta internationella medaljnivån.

Indriði Pálsson som 88 år gammal gick bort i våras var en välkänd och respekterad affärsman på Island. Han var VD för isländska Shell i nästan 20 år och styrelseledamot i bl.a. Icelandair och Islands största rederi: Eimskipafélag Íslands. Han var även ordförande i Rotaryklubben 1985-1986 samt stormästare i isländska Frimurarna 1988-1999. År 1993 tilldelades han det stora Riddarkorset av Islands President.

Samlingen med kringmaterial kommer att säljas under tre auktioner med start vid den internationella vårauktionen 18-19 mars 2016 i Malmö. Den första delen kommer att innehålla flera höjdpunkter bl.a. ett brev frankerat med en 4 skilling stämplad i Hjardarholt och sänt till Reykjavik 1873. Detta är det enda kända skillingbrev med denna stämpel. Ett brev med 16 skilling skickat till Danmark 1874, det enda kända brev med denna valör i perforeringen 14 x 13 ½, kommer också att säljas.



Augusti 2015

Jutlandia Samlingen

Den 1-2 oktober håller Postiljonen sin internationella
höstauktion men bjuder även på en fantastisk
specialauktion i separat katalog.

Den förnämliga katalogen innehåller The Jutlandia Collection, en specialsamling klassiskt Danmark 1851-1863, i kvalitet långt utöver det vanliga. .

Samlingen är unik i det att den visar processen kring att få fram fin kvalitet och bra rutiner kring tryckandet och användandet av de danska förstautgåvorna. Den visar även hur olika svårigheter ändrat postrutiner och hur administrativa och politiska beslut påverkade användningen av stämplar, förändrade portokostnader och även ibland postrutter. .

Ett exempel på detta är ett fantastiskt brev stämplat med fotpoststämpel den 22 oktober 1852 och frankerat med 2 RBS Thiele. Detta märke trycktes i augusti 1852 och stämpeln användes bara fram till slutet av oktober samma år. Endast ett par brev i denna kvalitet är kända och detta är det tidigaste och mest spektakulära. .

Samlingen innehåller även allmänt fantastiska frimärken, bl.a. en unik postfrisk 2 RBS Ferslew som anses vara det finaste kända exemplaret av detta märke. .

Det kanske mest intressanta brevet i samlingen är en blandfrankering med 22 Skilling på ett mycket vackert kuvert sänt från Köpenhamn den 8 juni 1855 med 2 RBS Thiele och ett 3-strip samt par av 1854 års förstatryck av 4 skillingen. Brevet är sänt via Rostock till Königsberg i Preussen. .

Denna specialauktion är en av de mest intressanta som någonsin hållits på klassiskt Danmark, i fråga om materialets kvalitet och sällsynthet.



September 2013

Artikel i "Dagens Industri"

Dagens Industri skrev nyligen en artikel om Postiljonen och Svensk filateli.

Läs artikeln här!


Januari 2012

Kjøbenhavns Philatelist Klub

Kjøbenhavns Philatelist Klub höll årets första klubbmöte onsdagen den 4 januari och traditionsenligt så hade man en specialinbjuden talare på detta möte. I år var det Postiljonens Claes Arnrup som höll ett föredrag.

KPK invigde denna dag även sin nya studielokal där de nya, handgjorda utställningsramarna sponsrade av Postiljonen nu finns.

Läs mer om evenemanget här!


December 2011

Ny broschyr!

För Postiljonen börjar en fantastisk men även hektisk frimärkssäsong direkt efter julhelgerna och vi vill med vår nya broschyr visa några smakprov på vad vi erbjuder till våren i form av aktiviteter och auktionsförsäljningar.

Vi vill gärna se dig som inlämnare till dessa auktioner men det är hög tid att börja planera för detta. Vi tar emot inlämningar till vårauktionen fram till mitten av januari och en månad senare stänger vi inlämningen till Jubileumsauktionen.

Klicka på bilden ovan för att öppna broschyren (i PDF-format) eller högerklicka och välj "spara som..." för att ladda ner filen.


November 2011

Ett sensationellt fynd!
Med katalogvärdering 250 000 €

Det här är en berättelse om en fantastisk nyfunnen raritet och en historia som för miljontals filatelister runt om i världen enbart förblir en dröm.

En filatelist från Skandinavien lyckas köpa en stor Hela Världen-samling från ett europeiskt auktionshus med förhoppning om att hitta några frimärken som lämpar sig för hans egen samling. Väl hemma sprider han ut samlingen på matrumsbordet och börjar kontrollera märkena och efter en stund hittar han ett märke som han inser kan vara sällsynt men som han också förstår kan vara manipulerat eller förfalskat. Frimärket läggs åt sidan tillsammans med andra märken som han senare avser att undersöka närmre. Att få en ostörd stund med sin frimärkssamling är som bekant ibland svårt och mycket riktigt så blir han snart avbruten av andra göromål.

Samlingen blir liggande på bordet i ett par dagar tills hans fru tröttnar och kräver dess omedelbara avlägsnande. Albumet och de utvalda frimärkena blir snabbt nerlagda i en låda som ställs i en garderob och ett helt år går innan han minns märket och plockar fram det för att undersöka det. Givetvis blir han förvånad men även skeptisk när han börjar inse att märket kan vara ett av de mest kända frimärkena i japansk filateli och bland de mest sällsynta utgåvorna i världen. Efter vissa betänkligheter skickar han iväg frimärket för ett expertutlåtande och otroligt nog kommer ett certifikat tillbaka som överträffar alla hans förväntningar.

Frimärket är legendariskt i Japan och kallas "Tama 6 yo" (ägg-brun 6 yo). Det är en 6 SEN från den klassiska ”Cherry Blossom” utgåvan 1875 i orangebrun färg med kontrollnummer 15 och stämplad med ett negativt kors, vilket användes i Tokyo. Det finns bara sex tidigare kända märken och värdet i Michelkatalogen är en kvarts miljon Euro, i den japanska katalogen ännu lite mer. Kvalitén på märket är perfekt och anses av några japanska experter vara det bästa av de få som existerar. Alla tidigare kända exemplar ägs av japanska storsamlare och under den kommande våren får ännu en samlare möjligheten att kröna sin samling med en sådan raritet.

Frimärket kommer att vara till försäljning på Postiljonens Jubileumsauktion # 200 den 28 april 2012 i Malmö. Auktionen kommer att hållas i samband med "Malmö 2nd International Philatelic Summit" som är ett internationellt seminarium som behandlar utställningsfilateli.


November 2011

En av Finlands största filatelistiska rariteter ska säljas på auktion

Som en del av Tsarryssland var Finland bland de första länderna efter England att införa ett system för enhetsporto på brevförsändelser. Priset för att skicka ett brev bestämdes till 10 kopek per lod och lösningen blev en förtryckt helsak kallad frankokuvert i valörerna 10 och 20 kopek. Frankokuverten trycktes i små upplagor men i 9 olika varianter varav de två första med stående ovaltyp år 1845. År 1850 kom nya kuvert tryckta med liggande ovaltyp och det är ett sådant som nu ska säljas.

Brevet är tryckt med en svart 20 kopek, med samma bild som senare användes för Finlands första frimärksutgåva, och är vackert stämplat med fyrkantsstämpel ”Helsingfors 1853” på både fram och baksida. Brevet är ett av de mest berömda objekten inom finsk filateli och endast två exemplar är kända. Det ena finns att beskåda på det finska Postmuseet, det andra och enda i privat ägo befinner sig just nu i ett kassaskåp i Malmö. Frankobrevet har suttit som kronjuvelen i Christian Sundmans finska helsakssamling som blev belönad två gånger internationellt med Stort Guld. Det har även ingått i flera andra berömda samlingar av bl.a. Axel Trap-Holm, Anthon Fabergé, Mattsson och Indrenius.

Brevet kommer att säljas på Postiljonens Jubileumsauktion #200 den 28 april 2012. Auktionen avhålles i samband med ”Malmö 2nd International Philatelic Summit" och väntas väcka internationell uppmärksamhet. Utropspriset på brevet kommer att bli 70.000 Euro. På samma auktion erbjuds också ett exemplar av det första frankokuvertet, som utkom redan 1845 med ett rött frankotecken i 20 kopek valören. Även detta stammar från Sundmans guldsamling och är mycket sällsynt.


September 2011

SilverPostiljonen tilldelas Göran Persson!

Göran Persson belönades med Postiljonens vandringspris SilverPostiljonen för sin samling "4 Skilling Banco" på den nationella utställningen GOTHEX 2011 i Göteborg. Priset delas ut som en nationell Grand Prix av juryn till den utställare som har det bästa exponatet.


Mars 2011

Radiointervju

Vår styrelseordförande Claes Arnrup har intervjuats av P4 Malmöhus. Man diskuterade bland annat den kommande auktionen (25-26 mars 2011), speciellt Sparres fantastiska förslagsteckning för Skilling Banco, samt filatelins framtid.

Lyssna på intervjun här!


Februari 2011

En spektakulär återförening!

Fakes, Forgeries & Experts Journal och Postiljonen AB presenterar ett fantastiskt frimärksobjekt - ett hittills okänt, rekonstruerat fyrblock av Danmarks förstautgåva, 2 RBS. Läs mer här! (PDF-fil, 1.5 MB)


September 2010

SilverPostiljonen tilldelas Jan Berg!

Postiljonens vandringspris SilverPostiljonen delas ut som en nationell Grand Prix av juryn till den utställare som har det bästa exponatet. På den nationella utställningen SKÅNELAND 2010 i Kristianstad belönades Jan Berg för sin samling "Private ship letter stamp issuing companies up to 1900"

Postiljonen gratulerar Jan Berg!


December 2009

ASCAT GRAND PRIX TO PIMCO’s FOUNDER MR. WILLIAM “BILL” H. GROSS

ASCAT, the world-wide society of the leading publishers of catalogues, albums and magazines for stamp collectors, has chosen to award Mr. William “Bill” H. Gross the ASCAT Grand Prix, one of the most prestigious international philatelic awards. Mr Gross is awarded the prize due to his great achievements and contributions as a Philatelist. However his acts as a Philanthropist impressed the ASCAT Grand Prix Committee even more.


Augusti 2009

Rapport från seminariet i Malmö, 21-23 augusti

Sveriges Filatelist-Förbund & Postiljonen AB arrangerade nyligen ett seminarium om posthistoria och tematisk filateli på Elite Hotel Savoy i Malmö. Det F.I.P.-sanktionerade seminariet var mycket uppskattat med mer än 80 deltagare från 21 länder. Se den officiella rapporten här! (1 MB PDF-fil, engelska)


Mars 2009

...and The Silver Postiljon goes to Joseph Hackmey!

The most prestigious philatelic award in Sweden, The Silver Postiljon, is awarded as a national Grand Prix by the jury to the exhibitor with the best display in competition. At the National Exhibition NorrPhil 2009 in Stockholm this past weekend the jury gave this challenge trophy to Mr. Joseph Hackmey for his excellent display of Cape of Good Hope. This collection was exhibited for the first time and it is now qualified to compete for the International Grand Prix at IBRA ´09 in Essen and at LONDON 2010.

This was the 20th time The Silver Postiljon was handed out since the price was established in 1977 and the first ever winner, John Jacob Engellau, then immediately went on to win the international Grand Prix in Toronto 78. Let’s cross our fingers and hope that Mr. Hackmey can repeat this great achievement.